2011. január 23., vasárnap

Gyógytestnevelés

A civilizációs és kulturális fejlődés viszonylag gyorsan az életfontosságú testmozgások jelentős redukcióját hozta magával, ennek ellensúlyozására a szervezett mozgás játékos formában történő gyakoroltatása egyre fontosabbá válik tanulóink számára. Mozgásnevelésünk során a mozgásterápia eszközrendszerét integráljuk a nevelés-oktatás folyamatába, és ezáltal biztosítjuk tanulóink számára az egyénre szabott képességfejlesztést.

A gyógytestnevelés foglalkozások célja:

Elsősorban a motorikus (nagymozgások, finommozgások) képességek fejlesztése, mely eredményesen támogatja a tanulók szenzoros és értelmi funkcióinak fejlődését is. A mozgásszervrendszer működőképességének optimális szintre emelése, a mozgásszervi elváltozások prevenciója, lehetőség szerinti korrekciója, az estleges progresszió megakadályozása, alap és részfunkciók rehabilitációja. A gyerekek képesek legyenek az életkoruknak megfelelő tevékenységek és mozgásformák végzésére, a változó környezeti adottságokhoz történő legmagasabb szintű mozgásos alkalmazkodásra. A mozgás megszerettetése, mozgásigény kialakítása és fenntartása az egészséges életmódra nevelés nélkülözhetetlen részét képezi.

A gyógytestnevelés foglalkozások legfontosabb feladata:
A differenciált, szükségletekhez igazodó segítségnyújtás a mozgásképességek és a fizikális eltérések terén. Az egyedi mozgásfejlődés törvényszerűségeinek figyelembe vételével végezzük a mozgásfejlesztés tervezését és kivitelezését. A tanult mozgásformákat beépítjük komplex mozgásfeladatokba mellyel lehetővé válik az automatizáció szintjén, tudatos alkalmazásuk a mindennapi életben.

Az iskolai fejlesztés formái:
Egyéni és kiscsoportos fejlesztés történik előzetes orvosi, védőnői és gyógytornászi felmérést követően. A foglalkozásokat órarend szerint, a felmérések alapján, meghatározott csoportokban zajlanak. A tanmenet egyéni haladási ütem szerinti alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek fejlesztését pillanatnyi fizikai és lelki állapotuk figyelembe vételével végezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.