2015. január 4., vasárnap

Mi köze a frottage-nak(frottázsnak) a frottírtörölközőhöz?

...hát bizony sok köze van, de erről kicsit később...
Megint múzeumpedagógiai foglalkozáson voltunk a Csikász Galériában. Régi ismerősünk, Környei Ágota festőművész, múzeumpedagógus volt a vendéglátónk, vezetőnk. Szokás szerint egy éppen futó kiállítás volt az a tér, ami körbevett minket.
T. Szabó László képzőművész...
                                                                T.Szabó László honlapja 

... művei között ültünk le, kezdtünk beszélgetni a körülöttünk lévő képekről, szokás szerint először a benyomásokat gyűjtve össze egy-egy szóban, mondatban, majd körbejárva a kiállítótermeket, nézegetve a kiállított műveket, installációkat, ismerkedtünk már ismert, vagy most először hallott fogalmakkal, mint kollázs, montázs, frottázs...ez utóbbi volt az, amit még nem ismertünk, de lett aztán nemsokára a legszimpatikusabb művészeti technika a gyerekek számára. Persze igazából ezt a technikát is ismertük, sőt ismerheti mindenki, hiszen ki ne satírozott volna kisgyerekként egy pénzérmére tett papírlapot és készítette így  el az első frottázsát, azaz magyarul dörzsnyomatát. 
frottázs
(francia: „dörzsölés”), képzőművészeti technika valamely anyag felületi textúrájának érzékeltetésére. Az anyagra, például fára, egy darab papírt helyeznek, és puha ceruzával vagy - például vörösréz esetén - zsírkrétával átdörzsölik. Ugyancsak frottázsnak nevezik az elért hatást, ill. magát a művet. A frottázst XX. századi művészek, kiváltképp Max Ernst és a szürrealista mozgalom más tagjai alkalmazták. Számukra gyakran szolgált kiindulópontul gondosabban kidolgozott kompozíciók, például festmények, kollázsok készítéséhez.
 ...és itt kapcsolódunk a frottírtörölközőhöz, ami a mi gyerekeinknek is eszébe jutott a szóról és a technikáról, hiszen mindkét esetben a dörzsölés a lényeg. 
A múzeumpedagógiai foglalkozásnak mindig fontos része a kézműves foglalkozás, a rajzolás, festés, az alkotás. Itt különösen szívesen "alkottak" a gyerekek, hiszen mikor Ági bemutatta hogyan lehet a padlón, a radiátoron, a falon, ajtófélfán szénrúddal, színes zsírkrétával dörzsnyomatot készíteni, nem volt határ az ötletekben. Volt aki a cipője talpáról is nyomatot készített...
Új, rejtett tehetség is feltűnt. Patrik nem dörzsnyomatot készített, - hiszen nem volt kötelező - hanem a falon lévő képek közül másolt kettőt, meglepően jól...Összehasonlítva az eredetivel, csak csodálkoztunk a hasonlóságon...
Komoly művek készültek, amiket ott helyben - persze az oldószer 'illata' miatt az udvaron - fixáltunk, itt spéci fixálóval, otthon majd hajlakkal oldjuk ezt meg...így az elkészült művek nem mázolódnak el, szállíthatóak lesznek.

...és hogy mennyit számít a művészet? Patrik, a mindenki által dicsért rajzaiból az egyiket felkasírozva, büszkén, mint saját művét a szüleinek adta karácsonyi ajándékul,(meg mellé egy saját szövésű szőnyeget is) aminek nagyon örültek és most a nappali falát díszíti a mű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.